IWC

LEARN MORE

IWC – Comprendre trois lettres célèbres

Första gången du ser de tre bokstäverna, som står för International Watch Company, kanske de ger ett återhållsamt och anonymt intryck. Men det bokstäverna i själva verket står för är en avslappnad självsäkerhet som vet exakt varifrån den kommer och vilken position den har karvat ut åt sig själv på armbandsurmarknaden. Det är den typ av självsäkerhet som bara ett märke som har levererat den ena ikonen efter den andra kan utstråla. Portugieser har fått den slags berömmelse som andra märken bara kan drömma om, eftersom detta var det första större dressuret någonsin. Dykuret Aquatimer kämpade med blod, svett och tårar mot Omega och Rolex i jakten på världsrekordet i djupdykning. Ingenieur utgör – vid sidan av Patek Philippe Nautilus och Audemars Piguet Royal Oak – det tredje kulförklarade uret att formges av den berömda designern Gerald Genta. Det IWC verkligen är känt för är dock dess legendariska Big Pilot i Mark-kollektionen – och arvet från denna återspeglas mer än väl i den variation och mångfald som märket representerar.

IWC:s historia kan ganska snabbt sammanfattas. I sin strävan efter att kombinera amerikansk pionjäranda med schweizisk tradition skulle Florentine Ariostos resa ta honom hela vägen från Boston till Schaffhausen – alltid med siktet inställt på att uppfinna en serie tillförlitliga fickur. Tiderna har verkligen förändrats sedan dess, men mycket av IWC:s ursprungliga drivkraft och entusiasm märks av ännu i dag. Med tanke på den ganska intetsägande akronymen i namnet kan man förledas att tro att IWC:s armbandsur hör till den mer modesta kategorin. Detta är definitivt inte fallet, med tanke på att IWC ligger bakom den mest komplicerade (för sin tid) armbandsurkollektionen i världen. I dag lägger företaget stor vikt vid utförliga kronografer och handdragna armbandsur med imponerande gångreserv. Och trots att fokus ligger på dimensioner från 42 mm och uppåt handlar det aldrig om att vara påträngande. Det här är ett varumärke som vet hur man elegant övergår från fornstora dagar till att befästa sin rättmätiga plats i nutid.

IWC – Kollektionen

Portugieser

Portugieser är en riktig ikon när det gäller dressmur och ett exempel på högkvalitativa eleganta ur i storleksordningen 40+. Många Portugieser-utföranden levereras med egentillverkad kaliber, och vissa nyare varianter har en gångreserv på upp till åtta dagar.

UTFORSKA PORTUGIESER-KOLLEKTIONEN

Aquatimer

Dykuret Aquatimer hyponotiserar med en fräsch och omisskänlig design som verkligen sticker ut i mängden. I synnerhet den upphöjda ytterringen och den ergonomiska formen hör till Aquatimers utmärkande egenskaper. I uret sitter antingen en egentillverkad kaliber eller en ETA-baserad dito.

UTFORSKA AQUATIMER-KOLLEKTIONEN

Ingenieur

Vid sidan av Aquatimer utgör Ingenieur den andra hörnstenen i IWC:s sportigare hantverkssegment som inte hör rikrigt hemma i pilotgenren. Ingenieur är intimt förknippad med formgivaren Gerald Genta som ligger bakom designen. Det är en modell som finns i spännande former och färger.

UTFORSKA INGENIEUR-KOLLEKTIONEN

Pilotur

Knappt något annat märke är så starkt förknippat med pilotur som IWC. Än i dag utgör de berömda modellerna i Mark-serien och det stora Big Pilot-uret företagets själva DNA. Nya modeller som Top Gun Miramar övertygar starkt med ett överdimensionerat militärpilotinspirerat yttre. Med nyligen utgivna Mark XVIII bevisar IWC att det fortfarande vet hur behärskad och återhållsam elegans ska se ut.

Portofino

Portofino-kollektionen utgör en viktig del av Portugieser-kollektionen. Huvuddrag hos detta ur är att vara en mycket elegant tidhållare (ursprungligen framtaget som sjöfartsur) som samtidigt är väl utrustat inför mer krävande utmaningar. Precis som Portugieser sitter det en egentillverkad kaliber i Portofino, ofta med en gångreserv som varar i flera dagar.

UTFORSKA PORTOFINO-KOLLEKTIONEN

IWC i siffror

2: Två sjömän från Portugal

IWC insåg tidigt att styrkorna hos ett fickurverk också kunde införlivas i ett armbandsur. Detta blev upprinnelsen till det första utförandet av Big Pilot, vars överdimensionerade kaliber är som skapad för armbandsur.

26: Tjugosex bokstäver i det tyska alfabetet

IWC är den i särklass viktigaste tyskspråkiga schweiziska armbandsurtillverkaren, inte minst med tanke på att både Breitling och Omega i huvudsak är belägna i tysktalande Solothurn. Tyska är dessutom officiellt språk för båda företagen.

1: En direkt släkting till C.G. Jung

Det är sant att den berömda psykologen och psykiatrikern Carl Gustav Jung en gång i tiden var delägare i IWC. Det berodde på att han var gift med företagsägarens äldsta dotter, Emma Rauschenbach. Om inte Jung hade varit så upptagen med att utforska det mänskliga psykets mörkaste vrår skulle han kanske en dag ha kunnat ta över rodret vid IWC, fast då kanske med större fokus på balansräkningar och marknadsstratgier. Hursomhelst blev det till slut maken till grundarens yngsta dotter, och alltså inte C.G. Jung, som fick föra skutan vidare.

5: Fem skruvar som designelement

Gerald Genta formgav inte bara Patek Philippe Nautilus och Royal Oak från Audemars Piguet, utan även IWC Ingenieur. Detta är det tredje ikoniska uret vars upphov kan härledas till denna gigant inom armbandsurdesign. Där Royal Oak har åtta skruvar på infattningen sitter det endast fem skruvar i utförandet av Ingenieur.

125: Etthundratjugofem ETA-baserade pjäser

Världens mest komplicerade mekaniska armbandsur, Destriero Scafusia, skapades till IWC:s 125-årsdag år 1993. Det är utrustat med tourbillon, dubbel kronograf, minutrepeater och evighetskalender. Ikonuret Destriero Scafusia finns endast i 125 upplagor och är ett föredömligt exempel på att en egentillverkad ebauche (urverket bygger på ETA/Valjoux 7750) inte alltid är den avgörande faktorn när det handlar om att bedöma innovationsvärdet och hantverket bakom ett armbandsurs kaliber.

IWC:s kronologi

1868: Florentine Ariosto Jones, en urmakare från Boston, grundar IWC (International Watch Company) i närheten av tyska gränsen i Schaffhausen i Schweiz.

1936: IWC presenterar sitt första pilotur.

1939: Portugieser-kollektionen lanseras.

1940: Big Pilot visas upp för första gången – en legendar är född. Än i dag är Big Pilot en av IWC:s mest populära modeller. Denna måttstock bland armbandsur hör till en av de mest eftertraktade modellerna på begagnatmarknaden de senaste tio åren.

1948: Legendariska piloturet IWC Mark XI ges ut. I detta klassiska ur sitter kaliber 89 som har monterats i oräkneliga eleganta urverk med tre visare.

1954: IWC Ingenieur lanseras. Den första automatiska kalibern med rötter i Schaffhausen, och som kunde dras upp i båda riktningar, ser världens ljus.

1969: Som ett av de första schweiziska märkena lanserar företaget ett kvartsdrivet urverk inuti IWC Da Vinci.

1976: Gerald Genta formger Ingenieur SL med referens 1832. En dykarhjälm är inspirationskälla. Som vanligt i de flesta av Gentas skapelser har skruvarna inte gömts undan, utan snarare integrerats i urets övergripande design.

1987: IWC Novecento lanseras. Det här är ett av få fyrkantiga armbandsur med en vattentålig boett, evighetskalender och ett självuppdragande verk.

1993: Destriero Scafusia skapas inför 125-årsdagen av företagets grundande. Det är det mest komplicerade mekaniska armbandsuret för sin tid, och innehåller en tourbillon, en rarrtapante-kronograf, minutrepeater, evighetskalender och andra komplikationer.

2000: IWC blir en del av Richemont.

2004: En nyutgåva av Aquatimer lanseras.

2010: En helt ny Portugieser-kollektion ges ut. I denna ingår sportiga Portugieser Yacht Club samt ett Portugieser-ur med flygande tourbillon och retrodatumtavla.

2011: Portugieser Sidérale Scafusia ges ut och är utrustad med flera komplikationer. Den riktiga höjdpunkten är dock tourbillonen. Tack vare denna matas gången kontinuerligt med energi, vilket håller vibrationsamplituben konstant. Ett liknande koncept med kontinuerlig energitillförsel skapades av Girard Perregaux år 2013.

IWC:s beundrare

Den som väljer att bära ett ur från IWC är i regel inte ute efter att briljera bara för sakens skull. Med detta i åtanke bör sägas att företagets pjäser har skymtats ofta på röda mattor vid diverse galor och prisutdelningar. I Hollywood finns IWC representerat av Kevin Spacey, Ewan McGregor, Christoph Waltz och Cate Blanchett, medan Adriana Lima och Karolina Kurkova agerar galjonsfigurer på catwalken.

Fotbollslegendarerna Luis Figo och Zinedine Zidane hör också till märkets beundrare, och en begränsad upplaga har till och med getts ut till ära för ”Zizous”. Ingenieur Zinedine Zidane är en hyllning till den världsberömda fotbollskonstnären som smidigt kunde spinna 360 grader på planen – precis så som den andra visaren på armbandsuret som bär hans namn gör. Oftast är det dock av ringa betydelse för bärare av IWC vem som bär vilket märke på röda mattan.

Menu